Żeberka po koreańsku
- Całkowity czas 2 godz. 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
6 osób
1.5 kg Żeberka wieprzowe
225 ml Woda
300 ml Sos sojowy
90 ml Ocet ryżowy
6 łyżka Płynny miód
4.5 Ząbki czosnku
3 łyżka Imbir
1.5 Cebula
1.5 łyżka Gochujang
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Pokrój żeberka na kawałki wzdłuż kości. Umieść w dużym pojemniku.
Etap 2 /6
W innej małej misce wymieszaj wodę, sos sojowy, ocet ryżowy, miód, posiekany czosnek, posiekany imbir, posiekaną cebulę i pastę gochujang. Polej żeberka sosem, upewniając się, że są dobrze pokryte. Przykryj pojemnik folią spożywczą i pozostaw do zamarynowania w lodówce na 2 godziny.
Etap 3 /6
Wyjmij żeberka z lodówki, odcedź je i zachowaj marynatę do zrobienia sosu.
Etap 4 /6
Włącz OptiGrill, wybierz program „Wieprzowina” i naciśnij OK. Po rozgrzaniu umieść kawałki żeberek na grillu i zamknij go. Smaż, aż lampka kontrolna zaświeci się na czerwono.
Etap 5 /6
W międzyczasie wlej marynatę do małego rondla i zredukuj na średnim ogniu, aż lekko zgęstnieje.
Etap 6 /6
Podawaj grillowane żeberka polane sosem.