Żeberka z krążkami cebulowymi
- Całkowity czas 45 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
Aby przyrządzić żeberka wieprzowe:
8 Żeberka wieprzowe
110 g Cukier trzcinowy
1 łyżka Papryka
0.5 łyżka Czosnek w proszku
0.5 łyżka Cebula w proszku
0.5 łyżeczka Ziarna gorczycy
Sól, pieprz
Aby przyrządzić krążki cebulowe:
2 Cebule
130 g Mąka
1 łyżeczka Papryka
2 Jajka
25 cl Maślanka
1 łyżka Mąka
240 g Bułka tarta
6 cl Oliwa z oliwek
280 g Sos barbecue
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Osusz żeberka ręcznikiem kuchennym. W małej misce wymieszaj brązowy cukier, paprykę, czosnek w proszku i ziarna gorczycy. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj żeberka przyrządzonym sosem.
Etap 2 /7
Obierz cebule i pokrój je w plasterki. W płaskim naczyniu wymieszaj mąkę i paprykę. Dodaj szczyptę soli. W drugim płaskim naczyniu wymieszaj jajka i maślankę. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Do trzeciego płaskiego naczynia wsyp bułkę tartą i wlej oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj. Zanurz krążki cebulowe w mące, następnie w jajku, a na koniec pokryj je bułką tartą.
Etap 3 /7
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Wybierz program KURCZAK, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 20 minut. Połóż żeberka na płycie w szufladzie 1. Włącz szufladę 2. Wybierz program FRYTKI, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 25 minut. Umieść krążki cebulowe na płycie w szufladzie 2.
Etap 4 /7
Naciśnij SYNC, a łosoś i fasolka ugotują się w tym samym czasie. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.
Etap 5 /7
W połowie gotowania posmaruj żeberka sosem barbecue. Zamknij szufladę, a gotowanie wznowi się automatycznie. W połowie gotowania urządzenie wyemituje dźwięk, a ikona zamiga – wstrząśnij wtedy koszykiem, aby wymieszać krążki.
Etap 6 /7
Upewnij się, że krążki są upieczone, a w razie potrzeby piecz jeszcze przez kilka minut.
Etap 7 /7
Podawaj żeberka z krążkami cebulowymi i ketchupem.