Świąteczne makówki wg Jurka Sobieniaka
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
500 g Makaronu rurki
2 Puszki masy makowej
2 Jajka
500 ml Mleka
600 ml Woda
40 g Cukru waniliowego
40 ml Oleju
2 Laski cynamonu
2 Gwiazdki anyżu
4 łyżka Cukru brązowego
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Masę makową wymieszaj z dwoma jajkami. Przygotowaną masę przełóż do rękawa cukierniczego.
Etap 2 /6
Na dno misy Cook4me wlej olej. Rurki makaronowe nadziej masą i ułóż pionowo na dnie misy.
Etap 3 /6
Całość zalej mieszanką mleka i wody wlewając po brzegach tak, aby nie zalać rurek. Pomiędzy rurki włóż dwie laski cynamonu i dwie gwiazdki anyżu, a z góry zasyp brązowym cukrem.
Etap 4 /6
Gotuj pod ciśnieniem.
Etap 5 /6
Gotowe makówki ostudź. Następnie odwróć misę do góry dnem na talerz tak, aby makówki wypadły całą swoją objętością.
Etap 6 /6
Udekoruj dowolnie tartą czekoladą albo bitą śmietaną.