Zupa brukselkowa - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Zupa brukselkowa

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1.3 l Dowolnego bulionu

  • 350 g Brukselki

  • 1 Por (120 g)

  • 1 Cebula (85 g)

  • 1 Marchewka (95 g)

  • 1 Pietruszka (60 g)

  • 2 Laski selera naciowego

  • 5 Ziemniaków (600 g)

  • 2 Ząbki czosnku

  • 3 łyżka Śmietany 30%

  • 1 łyżka Mąki pszennej

  • 1 łyżka Masła

  • 1 łyżka Oleju roślinnego

  • Świeżego koperku

  • Cebuli dymki

  • Sól, pieprz do smaku (w zależności od doprawienia bulionu)

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj składniki.

  • 1.3l Dowolnego bulionu
  • 350g Brukselki
  • 1 Por (120 g)
  • 1 Cebula (85 g)
  • 1 Marchewka (95 g)
  • 1 Pietruszka (60 g)
  • 2 Laski selera naciowego
  • 5 Ziemniaków (600 g)
  • 2 Ząbki czosnku
  • 3łyżka Śmietany 30%
  • 1łyżka Mąki pszennej
  • 1łyżka Masła
  • 1łyżka Oleju roślinnego
  • garść Świeżego koperku
  • garść Cebuli dymki
  • Sól, pieprz do smaku (w zależności od doprawienia bulionu)

Etap 2 /5

Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę, pietruszkę przetnij na pół wzdłuż. Brukselki oczyść z pierwszych liści i większe główki przekrój na pół, cebulę i pora poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Seler naciowy przekrój wzdłuż i pokrój na półplasterki. Koperek i dymkę drobno poszatkuj.

Etap 3 /5

Dodaj do Cook4me łyżkę oleju i wrzuć cebulę, marchew oraz pora. Podsmażaj razem przez 3 minuty mieszając co jakiś czas. Następnie dodaj seler naciowy oraz czosnek i smaż dalej przez 2 minuty. Teraz dorzuć masło, ziemniaki i dosyp łyżkę mąki. Przesmaż jeszcze wszystko razem przez minutę.

Etap 4 /5

Do garnka wlej zimny bulion oraz dorzuć korzeń pietruszki. Przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.

Etap 5 /5

Otwórz pokrywę i dodaj śmietanę. Zamieszaj i odstaw na kilka minut. Następnie spróbuj i dopraw jeszcze solą i pieprzem wg uznania. Przy serwowaniu posyp koperkiem i dymką.