Zupa brukselkowa
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1.3 l Dowolnego bulionu
350 g Brukselki
1 Por (120 g)
1 Cebula (85 g)
1 Marchewka (95 g)
1 Pietruszka (60 g)
2 Laski selera naciowego
5 Ziemniaków (600 g)
2 Ząbki czosnku
3 łyżka Śmietany 30%
1 łyżka Mąki pszennej
1 łyżka Masła
1 łyżka Oleju roślinnego
Świeżego koperku
Cebuli dymki
Sól, pieprz do smaku (w zależności od doprawienia bulionu)
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki.
Etap 2 /5
Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę, pietruszkę przetnij na pół wzdłuż. Brukselki oczyść z pierwszych liści i większe główki przekrój na pół, cebulę i pora poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Seler naciowy przekrój wzdłuż i pokrój na półplasterki. Koperek i dymkę drobno poszatkuj.
Etap 3 /5
Dodaj do Cook4me łyżkę oleju i wrzuć cebulę, marchew oraz pora. Podsmażaj razem przez 3 minuty mieszając co jakiś czas. Następnie dodaj seler naciowy oraz czosnek i smaż dalej przez 2 minuty. Teraz dorzuć masło, ziemniaki i dosyp łyżkę mąki. Przesmaż jeszcze wszystko razem przez minutę.
Etap 4 /5
Do garnka wlej zimny bulion oraz dorzuć korzeń pietruszki. Przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 5 /5
Otwórz pokrywę i dodaj śmietanę. Zamieszaj i odstaw na kilka minut. Następnie spróbuj i dopraw jeszcze solą i pieprzem wg uznania. Przy serwowaniu posyp koperkiem i dymką.