Zupa ogórkowa
- Całkowity czas 37 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 22 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
5 osób
360 g ogórków kiszonych
10 g masła
600 g ziemniaków
1 udko z kurczaka
270 g włoszczyzny
3 łyżka śmietany 18%
sól, pieprz
suszony lubczy
ziele angielskie, liść laurowy
woda
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Przygotować składniki. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włoszczyznę i ziemniaki obrać. Z udka zdjąć skórę. Ziemniaki pokroić w niewielką kosteczkę, włoszczyznę przekroić na pół
Etap 2 /7
W cook4me ustawić mocne smażenie. Rozpuścić masło, dodać ogórki kiszone i chwilę smażyć
Etap 3 /7
Podsmażone ogórki przełożyć do innego naczynia
Etap 4 /7
Do cook4me wkładamy: udko, włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy, suszony lubczyk, sól i pieprz. Wszystko zalewamy 2l wody. Na wyświetlaczu ustawiamy gotowanie pod wysokim ciścieniem
Etap 5 /7
Do ugotowanego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy dalej pod wysokim ciśnieniem 4 min
Etap 6 /7
Z ugotowanej zupy wyjmujemy udko z kurczaka oraz włoszczyznę. Jarzynę rozgnieść widelcem, dodać do zupy.
Etap 7 /7
Po przestygnięciu udko obieramy z mięsa i kroimy w kostkę. Na cook4me ustawiamy mocne duszenie. Dodajemy podsmażone ogórki kiszone i pokrojone mięso kurczaka. Wszystko gotujemy przez 3 minuty. Śmietanę zahartować odrobiną zupy i wlać do garnka. Gotować jeszcze przez 30 sekund. Doprawić do smaku