Zupa marchewkowa - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Zupa marchewkowa

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 700 ml Dowolnego bulionu

  • 4 Marchewki (500 g)

  • 4 Ziemniaki (300 g)

  • 1 Por (70 g)

  • 1 Cebula (50 g)

  • 2 Ząbki czosnku

  • 2 łyżka Masła orzechowego niesłodzonego

  • 0.5 łyżeczka Słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka Mielonego kminu rzymskiego

  • 0.5 łyżeczka Kurkumy

  • Natka pietruszki (opcjonalnie)

  • 100 ml W zależności od preferowanej gęstości

  • 4 łyżka Płatków migdałowych

  • 4 łyżka Pociętej dymki

  • 1 łyżka Oleju roślinnego

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Przygotuj wszystkie składniki. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Pora i cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Drobno posiekaj 2 łyżki natki pietruszki.

Etap 2 /4

Rozgrzej urządzenie i dodaj 1 łyżkę oleju. Wrzuć pora i cebulę. Smaż 1,5 minuty często mieszając. Następnie dodaj marchewkę z czosnkiem i smaż kolejne 1,5 minuty.

Etap 3 /4

Dodaj ziemniaki, kurkumę, paprykę, kmin rzymski i bulion. Domknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.

Etap 4 /4

Otwórz urządzenie i dodaj masło orzechowe oraz mleko. Zmiksuj całość na gładko. Gęstość taką, jaką preferujesz, reguluj mlekiem. Spróbuj, i jeśli potrzebujesz, dopraw więcej wg uznania. Gotową zupę rozlej do miseczek i udekoruj natką pietruszki, dymką i płatkami migdałowymi (podpraż je wcześniej przez chwilę na suchej patelni, ale uważaj, żeby nie były zbyt ciemne, bo staną się gorzkie).