Zupa marchewkowa
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
700 ml Dowolnego bulionu
4 Marchewki (500 g)
4 Ziemniaki (300 g)
1 Por (70 g)
1 Cebula (50 g)
2 Ząbki czosnku
2 łyżka Masła orzechowego niesłodzonego
0.5 łyżeczka Słodkiej papryki
1 łyżeczka Mielonego kminu rzymskiego
0.5 łyżeczka Kurkumy
Natka pietruszki (opcjonalnie)
100 ml W zależności od preferowanej gęstości
4 łyżka Płatków migdałowych
4 łyżka Pociętej dymki
1 łyżka Oleju roślinnego
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Przygotuj wszystkie składniki. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Pora i cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Drobno posiekaj 2 łyżki natki pietruszki.
Etap 2 /4
Rozgrzej urządzenie i dodaj 1 łyżkę oleju. Wrzuć pora i cebulę. Smaż 1,5 minuty często mieszając. Następnie dodaj marchewkę z czosnkiem i smaż kolejne 1,5 minuty.
Etap 3 /4
Dodaj ziemniaki, kurkumę, paprykę, kmin rzymski i bulion. Domknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 4 /4
Otwórz urządzenie i dodaj masło orzechowe oraz mleko. Zmiksuj całość na gładko. Gęstość taką, jaką preferujesz, reguluj mlekiem. Spróbuj, i jeśli potrzebujesz, dopraw więcej wg uznania. Gotową zupę rozlej do miseczek i udekoruj natką pietruszki, dymką i płatkami migdałowymi (podpraż je wcześniej przez chwilę na suchej patelni, ale uważaj, żeby nie były zbyt ciemne, bo staną się gorzkie).