Zupa kartoflanka
- Całkowity czas 39 min.
- 23 min.
Czas przygotowania - 16 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
100 g surowego wędzonego boczku
1 mała kiełbasa śląska
300 g ziemniaków
100 g włoszczyzny
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 kostka bulionu drobiowego
2 łyżeczka majeranku
1 łyżka mąki pszennej
100 ml śmietany 18%
sól, pieprz
woda
cebula
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Boczek, kiełbasę, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnać przez praskę.
Etap 2 /4
Na łyżce oleju podsmażamy boczek z kiełbasą. Po 4 minutach dodajemy cebulę, smażymy wszystko przez kolejne 3 minuty, następnie dodajemy czosnek z ziemniakami i włoszczyzną, wszystko smażymy jeszcze 2 minuty
Etap 3 /4
Do podsmażonych składników dodać ok litra wody, 1 kostkę bulionu drobiowego, 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz
Etap 4 /4
Gotową zupę zaciągnąć mąką rozprowadzoną w śmietanie. Gotować jeszcze przez 2 minuty, doprawić do smaku