Ziemniaki harmonijkowe
- Całkowity czas 55 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
9 osób
1.5 kg Ziemniaki na frytki (5 dużych lub 9 średnich)
50 g Oliwa z oliwek
6 g Sól
3 szczypta Pieprz
25 g Roztopione masło
Świeży tymianek
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Umyj ziemniaki, ale ich nie obieraj. Przekrój je wzdłuż na pół (średnie ziemniaki można zachować w całości). Odetnij końce. Umieść ziemniak na desce do krojenia między dwoma pałeczkami, a następnie pokrój na plasterki o grubości 2–3 mm – pałeczki zapobiegają całkowitemu przecięciu.
Etap 2 /5
Wymieszaj oliwę z oliwek, sól i pieprz (jeśli chcesz, możesz dodać czosnek w proszku). Posmaruj ziemniaki przyrządzonym sosem, zwłaszcza wycięcia.
Etap 3 /5
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Wybierz program FRYTKI, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 35 minut. Połóż 6 ziemniaków na płycie w szufladzie 1. Włącz szufladę 2. Wybierz program FRYTKI, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 35 minut. Połóż 3 ziemniaki na płycie w szufladzie 2. Naciśnij START, aby rozpocząć pieczenie.
Etap 4 /5
W połowie gotowania urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy – posmaruj wtedy wierzch ziemniaków roztopionym masłem. Po zakończeniu gotowania zewnętrzna część ziemniaków powinna być złocista i chrupka.
Etap 5 /5
Posyp świeżym tymiankiem i podawaj natychmiast – ziemniaki będą wtedy chrupkie – najlepiej z wegańskimi burgerami.