Zapiekany kalafior 4 sery
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Mały kalafior
1 Słoiczek keczupu (ulubionego)
120 g Sera pleśniowego lazur
120 g Sera cheddar
120 g Serka śmietankowego Philadelphia
120 g Tartego sera mozzarella
100 ml Wody
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Kalafiora obrywamy z liści, kroimy na płasko od strony głąba, a od góry wycinamy dołek. Smarujemy obficie keczupem, solimy i pieprzymy.
Etap 2 /4
Ściętą część kalafiora obsmażamy na oleju przez 2 minuty.
Etap 3 /4
Do wgłębienia kalafiora dodajemy po kolei, warstwowo sery: śmietankowy, pleśniowy, cheddar i mozzarella. Na wierzch dodajemy łyżkę ketchupu. Zalewamy wodą i gotujemy 2 minuty w niskim ciśnieniu.
Etap 4 /4
Wyjmujemy na talerz, dzielimy na porcje. Polewamy sosem powstałym przy gotowaniu i ozdabiamy bazylią. Serwujemy z grzankami.