Wołowina po burgundzku
- Całkowity czas 45 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 kg Stek wołowy, pokrojony w kostkę
Mąka do obtoczenia wołowiny
Sól i pieprz do przyprawienia
2 łyżka Olej
200 g Boczek lub speck, pokrojony w kostkę
300 g Pieczarki, pokrojone w plastry
3 szt. Marchewki, posiekane
150 ml Czerwone wino
100 ml Bulion wołowy
1 łyżka Koncentrat pomidorowy
1 Puszka pomidorów koktajlowych
1 szt. Cebula, posiekana
2 gałązka Tymianek
2 gałązka Rozmaryn
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Przygotuj składniki.
Etap 2 /8
Obtocz pokrojonego w kostkę steka wołowego w mące i dopraw solą i pieprzem.
Etap 3 /8
Rozgrzej garnek. Gdy osiągnie temperaturę, smaż stek partiami, aż będzie złocisty. Wyjmij z garnka.
Etap 4 /8
Dodaj cebulę, pieczarki, marchew, boczek i koncentrat pomidorowy do miski i smaż przez 2 minuty.
Etap 5 /8
Dodaj czerwone wino, aby zdeglasować garnek, a następnie dodaj puszkę pomidorów koktajlowych.
Etap 6 /8
Włóż mięso z powrotem do garnka i wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj tymianek i rozmaryn. Dokładnie wymieszaj.
Etap 7 /8
Gotuj pod ciśnieniem: 30 min.
Etap 8 /8
Po ugotowaniu przełóż na talerz i udekoruj dodatkowym tymiankiem i rozmarynem.