Wiosenne gołąbki
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
500 g Mielonej łopatki wieprzowej
Główka młodej kapusty
100 g Suchego ryżu, np. jaśminowego
1.5 c Wody
500 ml Przecieru z pomidorów
Świeży koper
Pomidorki koktajlowe
Sól, pieprz
Oregano
Słodka papryka
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Ugotuj 100 g ryżu. Użyłam ryżu jaśminowego, ale można też sięgnąć, np. po ryż basmati. Ryż ugotuj do miękkości. Ugotowany ryż odłóż do przestudzenia.
Etap 2 /7
Mięso zmiel w maszynce na średnich oczkach. Jeśli nie masz maszynki, to polecam zakup mięsa u rzeźnika z możliwością zmielenia mięsa na miejscu w sklepie.
Etap 3 /7
W jednej misce umieść razem wszystkie składniki na farsz. Będzie to: zmielone mięso, ugotowany ryż, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystko w misce.
Etap 4 /7
Kapustę umieść w głębokiej misce i zalej wrzącą wodą, poczekaj 2-3 minut zanim zdejmiesz pierwsze liście. Każdy liść posiada po środku grubszy nerw. Należy go delikatnie usunąć (nie za głęboko, ponieważ jest ryzyko wypadania farszu). Można również obciąć wystające zgrubienie ostrym nożem.
Etap 5 /7
Umieść niewielką porcję farszu na liść przy wyciętym nerwie. Złóż do środka boki liścia. Zwijaj ciasno gołąbka od grubszego nerwu, do krawędzi liścia na drugim jego końcu. Formuj w ten sposób wszystkie gołąbki z młodej kapusty póki starczy Ci farszu.
Etap 6 /7
Na dnie misy ułóż gołąbki jeden obok drugiego, zawsze łączeniem do spodu. Gołąbki zalej wodą – około 1,5 szklanki, dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Gotuj pod ciśnieniem.
Etap 7 /7
Gołąbki podawaj na ciepło ze świeżym koperkiem i pomidorkami koktajlowymi.