Wiosenna zupa jarzynowa z chrzanem i kiełbaską
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
2 Marchewki
1 Pietruszka
0.25 Selera
0.5 Pora
0.5 Białej cebuli
3 Ząbki czosnku
4 Ziemniaki
3 łyżka Oliwy
1 łyżka Masła
1 łyżeczka Tymianku
Sól i pieprz
2 Liście laurowe
2 Ziela angielskie
1 Dobrej jakości kiełbaski
1.2 l Bulionu lub wody (polecam wodę + 3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego)
2 łyżka Chrzanu
100 ml Śmietanki kremówki
Pietruszka do dekoracji
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Marchewkę pokrój w plasterki, a pietruszkę i selera w drobną kostkę. Ziemniaki pokrój w większą kostkę.
Etap 2 /8
W Cook4me włącz mocne podsmażanie. Po rozgrzaniu wlej do oliwę, dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki i ją podsmaż, aż będzie przyrumieniona ok. 3 minuty. Odłóż ją na bok.
Etap 3 /8
Wrzuć do urządzenia masło, dodaj posiekaną cebulę i ją zeszklij przez ok. 2 minuty. Dodaj czosnek i podsmażaj 1 minutę.
Etap 4 /8
Wrzuć marchewkę, pietruszkę i selera, dodaj tymianek, wymieszaj i podsmażaj 1 minutę.
Etap 5 /8
Wlej bulion, dodaj ziemniaki, sól, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Etap 6 /8
Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 10 minut.
Etap 7 /8
Po tym czasie z zupy wyciągnij liść laurowy oraz ziele angielskie. Wlej śmietankę, dodaj chrzan i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Etap 8 /8
Podawaj zupę z podsmażoną kiełbaską i pietruszką.