Tteokbokki (koreańskie kluski ryżowe) - przepisy OptiGrill + | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Tteokbokki (koreańskie kluski ryżowe)

Review 4 stars (average)

-/5 -

  • Całkowity czas 34 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    14 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 400 ml Bulion warzywny

  • 1 łyżka Olej sezamowy

  • 3 łyżka Sos sojowy

  • 2 łyżka Gochujang

  • 1 łyżka Czosnek

  • 1 łyżka Płynny miód

  • 1 łyżka Olej

  • 6 Grzyb shiitake

  • 400 g Tteokbokki

  • 1 Cebulka dymka

  • Sezam

Akcesoria

  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Przygotuj sos. W misce wymieszaj bulion warzywny, olej sezamowy, sos sojowy, gochujang, posiekaną dymkę i miód.

  • 400ml Bulion warzywny
  • 1łyżka Olej sezamowy
  • 3łyżka Sos sojowy
  • 2łyżka Gochujang
  • 1łyżka Czosnek
  • 1łyżka Płynny miód

Etap 2 /4

Umieść formę do pieczenia w OptiGrill przed jego uruchomieniem. Zamknij grill i włącz go. Program manualny zostanie automatycznie wybrany. Wybierz ustawienie koloru pomarańczowego za pomocą przycisku M i naciśnij OK. Po nagrzaniu dodaj olej i grzyby i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj sos.

  • 1łyżka Olej
  • 6 Grzyb shiitake

Etap 3 /4

Opłucz tteokbokki i rozdziel te, które się skleiły. Dodaj tteokbokki do formy z sosem i grzybami i gotuj przez 12 minut.

  • 400g Tteokbokki

Etap 4 /4

Podawaj danie posypane posiekaną cebulką dymką i sezamem.

  • 1 Cebulka dymka
  • nasiono Sezam