Tradycyjne pączki - przepisy Snack Collection MECHANICAL | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Tradycyjne pączki

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 33 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    3 min.
  • Studzenie
    2 godz.

Składniki

12 sztuki

  • 8 cl Mleko

  • 30 g Cukier

  • 4 g Proszek do pieczenia

  • 200 g Mąka

  • 1 cl Olej roślinny

  • 1 Jajko

  • 30 g Masło

  • Cukier puder

Akcesoria

  • Płyta do donutów
    Płyta do donutów

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Podgrzej mleko do temperatury 38–40°C. Mleko nie powinno być zbyt gorące, w przeciwnym razie drożdże mogą ulec dezaktywacji. Umieść drożdże w małej misce z ciepłym mlekiem i cukrem. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na 3 minuty. Drożdże powinny się rozpuścić.

  • 8cl Mleko
  • 30g Cukier
  • 4g Proszek do pieczenia

Etap 2 /7

Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj olej, jajko oraz mieszankę drożdży i cukru. Wyrabiaj ciasto ręcznie przez 2 minuty, a następnie dodaj miękkie masło i ugniataj masę, aż lekko się zespoli (około 2 minuty). Ciasto powinno być lepkie. Przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 godz. w ciepłym miejscu.

  • 200g Mąka
  • 1cl Olej roślinny
  • 1 Jajko
  • 30g Masło

Etap 3 /7

Wylej ciasto na posypany mąką stół i uformuj kulę, zaginając końce do środka. Podziel ciasto na kawałki o wadze 30 g i uformuj kulki, zaginając końce do środka. Umieść kulki na posypanej mąką blasze do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Etap 4 /7

Rozgrzej urządzenie.

Etap 5 /7

Zrób kciukiem otwór w środku, a następnie powiększ go, aby umieścić pączka w formie.

Etap 6 /7

Piecz, aż wszystkie kawałki ciasta zostaną zużyte.

Etap 7 /7

Natychmiast wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.