Tradycyjne pączki
- Całkowity czas 2 godz. 33 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 3 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
12 sztuki
8 cl Mleko
30 g Cukier
4 g Proszek do pieczenia
200 g Mąka
1 cl Olej roślinny
1 Jajko
30 g Masło
Cukier puder
Akcesoria
Płyta do donutów
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Podgrzej mleko do temperatury 38–40°C. Mleko nie powinno być zbyt gorące, w przeciwnym razie drożdże mogą ulec dezaktywacji. Umieść drożdże w małej misce z ciepłym mlekiem i cukrem. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na 3 minuty. Drożdże powinny się rozpuścić.
Etap 2 /7
Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj olej, jajko oraz mieszankę drożdży i cukru. Wyrabiaj ciasto ręcznie przez 2 minuty, a następnie dodaj miękkie masło i ugniataj masę, aż lekko się zespoli (około 2 minuty). Ciasto powinno być lepkie. Przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 godz. w ciepłym miejscu.
Etap 3 /7
Wylej ciasto na posypany mąką stół i uformuj kulę, zaginając końce do środka. Podziel ciasto na kawałki o wadze 30 g i uformuj kulki, zaginając końce do środka. Umieść kulki na posypanej mąką blasze do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Etap 4 /7
Rozgrzej urządzenie.
Etap 5 /7
Zrób kciukiem otwór w środku, a następnie powiększ go, aby umieścić pączka w formie.
Etap 6 /7
Piecz, aż wszystkie kawałki ciasta zostaną zużyte.
Etap 7 /7
Natychmiast wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.
