Tradycyjne gazpacho
- Całkowity czas 2 godz. 35 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 2 godz. 30 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
300 g ogórek pokrojony w kostkę
250 g średnie pomidory, obrane, pokrojone w kostkę i bez nasion
150 g obrana papryka z usuniętymi nasionami i pokrojona w kostkę
60 g posiekana biała cebula
550 ml woda
1 łyżka ketchup
1 goździk mały obrany i posiekany ząbek czosnku z usuniętym kiełkiem
1 łyżka Sos Worcestershire
2 łyżka oliwa z oliwek
20 liść bazylia
5 kropla sosu Tabasco©
3 sucharki
Sól
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki. Zachowaj trochę ogórka i kostek papryki, którymi ozdobisz chłodnik. Zostaw również kilka listków bazylii.
Etap 2 /5
Włóż wszystkie składniki do blendera. Zamknij pokrywkę i odstaw na bok na 30 minut.
Etap 3 /5
Ustaw wskazany program na dwie minuty. Uruchom program.
Etap 4 /5
Po zakończeniu programu otwórz pokrywkę i wlej zupę do miski. Przed podaniem wstaw do lodówki na 2 godziny.
Etap 5 /5
Przelej gazpacho do misek. Ozdób pozostałymi warzywami, posiekaną bazylią i spryskaj kilkoma kroplami oliwy.