Tort Czarny Las
- Całkowity czas 1 godz. 35 min.
- 1 godz.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
6 Białka jaj
6 Żółtka jaj
250 g Cukier
6 łyżka Gorąca woda
200 g Mąka
75 g Skrobia kukurydziana
50 g Kakao w proszku
12 g Proszek do pieczenia
1 Szklanka kwaśnych wiśni
25 g Skrobia kukurydziana
2 łyżka Wiśniówka
80 cl Śmietana
1 Opakowanie stabilizatora do śmietany
5 g Cukier
12 Wiśnie Amarena
100 g Wiórki czekoladowe
Akcesoria
Trzepaczka flex Ubijaczka
Czas przygotowania
Etap 1 /19
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra/dół).
Etap 2 /19
Przygotuj białka zgodnie z przepisem. Naciśnij "Start".
Etap 3 /19
W czystej misie robota umieść żółtka, wodę i cukier. Naciśnij "Start".
Etap 4 /19
Przesiej do misy robota mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszaj je do przygotowanej wcześniej mieszanki.
Etap 5 /19
Za pomocą szpatułki wmieszaj do ciasta białka.
Etap 6 /19
Umieść je w natłuszczonej, oprószonej mąką formie do pieczenia.
Etap 7 /19
Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez ok. 30–35 minut. Zmniejszaj temperaturę o 10 stopni co 10 minut – aż do 150 stopni.
Etap 8 /19
Do osobnej miski odsącz przez sito kwaśne wiśnie i zachowaj sok. Podziel sok na dwie części i zagotuj jedną w rondelku.
Etap 9 /19
Drugą część soku zmieszaj z skrobię kukurydzianą. Zagotuj mieszankę w rondelku i odstaw na bok.
Etap 10 /19
Dodaj do mieszanki w rondelku wiśnie.
Etap 11 /19
W misie robota umieść stabilizator do śmietany i cukier, następnie wlej śmietanę. Naciśnij "Start".
Etap 12 /19
Przestudzony spód ciasta przekrój na trzy części. Dolną część skrop łyżką wiśniówki i pokryj mieszanką z wiśni.
Etap 13 /19
Pokryj wiśnie cienką warstwą śmietany.
Etap 14 /19
Połóż na wierzchu drugą warstwę ciasta, ponownie skrop ją łyżką wiśniówki i posmaruj śmietaną.
Etap 15 /19
Połóż trzecią warstwę ciasta.
Etap 16 /19
Umieść trzy łyżki z reszty śmietany w rękawie cukierniczym.
Etap 17 /19
Śmietanę, która pozostała, rozsmaruj na całym cieście.
Etap 18 /19
Udekoruj tort, wyciskając za pomocą rękawa 12 śmietanowych rozet i ułóż wiśnie Amarena.
Etap 19 /19
Wierzch i boki ciasta możesz posypać wiórkami czekolady.