Tarteletki malinowe
- Całkowity czas 1 godz. 48 min.
- 35 min.
Czas przygotowania - 13 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
3 porcje
Ciasto kruche:
300 g Mąka
165 g Masło
3 Żółtko
150 g Cukier puder
Cukierniczy krem francuski
450 ml Mleko
3 Laska wanilii
3 Żółtko
60 g Cukier
45 g Mąka
30 g Masło
DEKORACJE:
600 g Malina
Cukier puder
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj kruche ciasto: mąkę, masło i szczyptę soli rozprowadź opuszkami palców do uzyskania delikatnej, piaszczystej konsystencji. Dodaj cukier puder i jajko, mieszaj ręcznie aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Etap 2 /5
Rozwałkuj ciasto na lekko posypanym mąką blacie roboczym. Przy pomocy wycinarki do ciasta wytnij kółka. Na odwróconych foremkach do kruchych babeczek umieść kółka ciasta, a następnie dociśnij wokół brzegów, aby wykonać spody do kruchych babeczek. Trzymając formę odwrotnie, wstaw ją do Cake Factory.
Etap 3 /5
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje Pozostaw spody ciastek do ostygnięcia.
Etap 4 /5
W tym samym czasie ubij w małej miseczce żółtko i cukier na krem. Dodaj mąkę i wymieszaj.
Etap 5 /5
Do małego garnka wlej mleko, dodaj szczyptę soli i zeskrobane nasiona strąka wanilii. Doprowadź do wrzenia, a po zagotowaniu ściągnij z ognia i zalej masą z żółtkami ubijając jednocześnie trzepaczką. Wlej masę z powrotem do garnka i podgrzej delikatnie, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Odstaw z ognia, dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści. Rozłóż krem na kruche babeczki. Ułóż kilka jagód na wierzchu. Przechowuj w lodówce. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.