Tantanmen ramen
- Całkowity czas 25 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
WYWAR:
1 Kurczaka (do 1 kg)
1 Marchewka (120 g)
Wodorosty wakame (szczypta)
3 Suszone grzyby shiitake
1 Cebula (55 g)
1 pęczek Dymki (jasna część)
Czonku
3 Kawałek Imbiru
3 łyżka Sosu sojowego
1.5 łyżeczka Soli
2 łyżeczka Cukru
2 Litry wody
350 ml Mleka sojowego
MIĘSO:
300 g Mielonej wieprzowiny
2 Ząbki czosnku
1 łyżka Tartego imbiru
2 łyżka Sosu sojowego
1 łyżeczka Cukru
1 łyżka Sosu ostrygowego
Chili (wg uznania)
1 łyżeczka Oleju sezamowego
1 łyżka Oleju roślinnego
PASTA:
4 łyżka Masła orzechowego bez cukru
2 łyżka Sosu sojowego
2 łyżka Octu winnego
Olej chili (opcjonalnie wg uznania)
DODATKI:
4 Jajka ugotowane na półtwardo
1 garść Zielonej części dymki
4 porcje Makaronu ramen (ok. 400 g)
4 Garście szpinaku baby
1 łyżka Czarnego sezamu (opcjonalnie)
4 łyżka Kukurydzy konserwowej (może być z chili)
1 łyżeczka Masła
1 szczypta Soli
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Przygotuj wszystkie składniki. Ugotuj wcześniej jajka - najlepiej na półtwardo (6-7 minut od momentu zagotowania). Ugotuj też makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu - zrób to jednak przed samym podaniem.
Etap 2 /10
Do wywaru obierz i przekrój na pół jedną cebulę. Imbir obierz ze skórki i pozostaw w całości, a marchewkę umyj i obierz. W przypadku przygotowywania mięsa imbir zetrzyj na tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Etap 3 /10
Teraz przygotujmy szpinak. Rozgrzej urządzenie, a następnie dodaj masło. Nie dodawaj go wcześniej, ponieważ przypali się pod wpływem temperatury w czasie rozgrzewania garnka. Na stopione masło od razu dołóż szpinak. Wsyp szczyptę soli i podsmaż do zwiędnięcia. Gotowy szpinak przełóż na talerz.
Etap 4 /10
Przejdźmy do mięsa. Do garnka wlej łyżkę oleju roślinnego i dodaj mięso mielone. Podsmażaj często mieszając. Po około 6 minutach dodaj starty na tarce imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż dalej przez minutę. Po tym czasie dodaj sos sojowy, ostrygowy, cukier, chili (jeśli używasz).
Etap 5 /10
Po zakończonym czasie skrop wieprzowinę odrobiną oleju sezamowego i spróbuj czy smak ci odpowiada. Przełóż na talerz.
Etap 6 /10
Teraz przygotuj wywar. Do urządzenia dodaj umytego i oczyszczonego kurczaka, marchewkę, wakame, grzyby shiitake, jasne części dymki, całą główkę czosnku przekrojoną w poprzek, 3 cm kawałek obranego ze skórki imbiru, cebulę, sos sojowy, sól, cukier i wodę. Nie dodawaj jeszcze mleka. Domknij pokrywę i gotuj pod ciśnieniem.
Etap 7 /10
Otwórz urządzenie. Usuń mięso i wszystkie dodatki. Wlej mleko i przejdź w tryb duszenia. Gotuj do momentu pierwszego zabulgotania wywaru - nie dłużej. Wyłącz urządzenie. Spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą i cukrem, aby uzyskać pełny, mocny smak. Całość będzie dość tłusta.
Etap 8 /10
Przygotuj pastę. W tym celu wymieszaj masło orzechowe, sos sojowy, ocet winny oraz odrobinę oleju chili (ilość wg uznania - składnik opcjonalny). Najlepiej użyć do tego rózgi. Jeśli ciężko wszystko rozmieszać - dodaj trochę wody.
Etap 9 /10
Czas na podanie. Do dużej miseczki dodaj chochelkę wywaru i 1 łyżkę pasty orzechowej. Rozmieszaj dokładnie rózgą. Pamiętaj, że bulion musi być bardzo gorący. Mieszaj, aż pozbędziesz się grudek. Teraz dodaj więcej bulionu (wg uznania) oraz porcję makaronu.
Etap 10 /10
Następnie tak jak to pokazano na zdjęciu umieść porcję mięsa, kukurydzy i szpinaku, a także jedno jajko przekrojone na pół. Górę udekoruj czarnym sezamem i drobno pociętą dymką. Pamiętaj, że od początku do końca masz wpływ na smak swojego ramenu. Próbuj i doprawiaj wg uznania.