Szybki chlebek ziołowy
- Całkowity czas 15 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 5 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
40 g Masło
2 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Pietruszka
1 łyżeczka Zioła
2 goździk Czosnek
sól, pieprz
1 Chleb
150 g Mozzarella
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Roztop masło, np. w kuchence mikrofalowej. Dodaj oliwę, czosnek, pietruszkę, zioła włoskie, sól i pieprz. Wymieszaj.
Etap 2 /7
Za pomocą ząbkowanego noża pokrój chleb na kromki o grubości około 2 cm po przekątnej, nie przecinając podstawy. Aby sobie ułatwić, umieść po dwie pałeczki po obu stronach chleba, tak aby nóż zatrzymał się na pałeczkach i nie przeciął ich do końca. Nie odcinaj końcówek chleba.
Etap 3 /7
Wykonaj te same ukośne nacięcia w innym kierunku, aby utworzyć małe kształty rombu.
Etap 4 /7
Posmaruj wnętrze chleba, lekko smarując każde nacięcie, mieszanką masła, oliwy z oliwek i ziół.
Etap 5 /7
Następnie do każdego nacięcia włóż ser.
Etap 6 /7
Umieść chleb w urządzeniu Easy Fry. Piecz w temperaturze 180°C przez 5 minut. Sprawdź, czy ser jest całkowicie roztopiony, w przeciwnym razie wznów gotowanie na 1 lub 2 minuty.
Etap 7 /7
Podawaj natychmiast jako przystawkę!