Szarlotka (jabłecznik)
- Całkowity czas 1 godz. 10 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
300 g Mąka
100 g Cukier
1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
150 g Miękkie masło
1 Jajko
700 g Kwaśne jabłka (mniej więcej 4 sztuki)
2 łyżka Cukier trzcinowy
2 łyżeczka Mielony cynamon
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj kostki masła i mieszaj, aż ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. Następnie dodaj jajko i uformuj kulę. W razie potrzeby dodaj trochę wody, a ułatwisz sobie formowanie ciasta.
Etap 2 /6
Jedną połowę ciasta włóż do lodówki, a drugą do zamrażalnika na około 30 minut.
Etap 3 /6
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki, a następnie w paski. Wymieszaj paski z brązowym cukrem i cynamonem.
Etap 4 /6
Wyłóż papierem spód formy do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj rękami. Połóż plasterki jabłek, a następnie zetrzyj nad wszystkim zamrożone ciasto.
Etap 5 /6
Włóż akcesorium do OptiGrill, a następnie włącz urządzenie i zamknij pokrywkę. Włącz grill. Ustaw program Manualny, wybierz kolor pomarańczowy i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 20 minut.
Etap 6 /6
Ostrożnie wyjmij ciasto na papierze z akcesorium. Serwuj na ciepło lub zimno.