Steki wołowe w marynacie po azjatycku
- Całkowity czas 40 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 szt. stek wołowy
120 ml ciemny sos sojowy
4 łyżka miód
2 łyżka olej sezamowy
4 centymetr imbir
4 goździk ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawa chili
cebula dymka
białe ziarna sezamu
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Obierz i zetrzyj ząbki czosnku oraz imbir. Wymieszaj z przyprawą chili, miodem, sosem sojowym, olejem sezamowym i czterema łyżkami wody. Włóż steki wołowe do marynaty i zostaw w lodówce na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 4 godziny.
Etap 2 /4
Odsącz mięso i zachowaj marynatę.
Etap 3 /4
Włącz grill. Wybierz program Stek i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia umieść wołowinę na grillu i zamknij go. Upiecz zgodnie ze swoimi preferencjami: mięso może być krwiste, średnio upieczone lub dobrze upieczone.
Etap 4 /4
Posyp steki wołowe posiekanymi cebulkami dymkami i ziarnami sezamu, a następnie podawaj, używając marynaty jako sosu.