Steak frites
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
8 osób
1.6 kg Ziemniaki
6 g Papryka
Sól
6 cl Olej
8 filet Befsztyki z polędwicy, ok. 200 g każdy
Pieprz
Akcesoria
Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Obierz ziemniaki i pokrój je na duże frytki o grubości 2 cm. Połóż je na ściereczce i poczekaj, aż się dobrze wysuszą, a następnie wrzuć do miski. Dodaj paprykę i sól, wymieszaj i upewnij się, że wszystkie frytki są dobrze pokryte. Dodaj olej i wymieszaj wszystko.
Etap 2 /4
Zamocuj płytę grillową. Połóż połowę frytek na jednej stronie płyty. Włóż płytę do urządzenia. Ustaw tryb FRYTKI i piecz przez 25 minut w temperaturze 200°C. W trakcie pieczenia wymieszaj je raz lub dwa.
Etap 3 /4
Po upieczeniu przełóż frytki do miski i odstaw na bok. Połóż dwa steki na gorącej płycie grilla i włóż do urządzenia miskę do gotowania. Ustaw program GRILL i piecz przez 4–6 minut w temperaturze 200°C zgodnie z własnymi preferencjami. Uruchom program i obróć steki w połowie grillowania.
Etap 4 /4
Po zakończeniu programu weź pozostałe steki i powtórz kroki.