Simit (tureckie bajgle)
- Całkowity czas 1 godz. 56 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 11 min.
Gotowanie - 1 godz. 30 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
300 g Woda
4.6 g Drożdże suszone
1 łyżeczka Cukier
500 g Mąka
50 g Oliwa z oliwek
10 g Sól
120 ml Melasa winogronowa
2 łyżka Water
100 g Sezam
Akcesoria
Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Ciasto przygotuj ręcznie lub w robocie kuchennym wyposażonym w hak. Ugniataj ok. 10 minut.
Etap 2 /7
Jeśli wyrabiasz w robocie kuchennym: włóż mąkę do pojemnika robota kuchennego i ugniataj na małych obrotach, stopniowo dodając wodę, cukier i drożdże. Zagniataj, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów. Dodaj oliwę z oliwek i ugniataj na średniej prędkości, aż ciasto się wchłonie (2 do 3 minut). W razie potrzeby dostosuj prędkość. Na koniec dodaj sól. Kontynuuj ugniatanie, aż przestaniesz czuć ziarenka soli na powierzchni.
Etap 3 /7
Jeśli wyrabiasz ręcznie: wsyp mąkę do pojemnika. Stopniowo dodawaj wodę, cukier i drożdże. Obróć naczynie jedną ręką, a drugą ręką złóż mąkę z dołu pojemnika na górę. Gdy mąka się połączy (po bokach pojemnika nie będzie już żadnych pozostałości), ciasto można zagnieść na blacie kuchennym.
Etap 4 /7
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 1,5 h pod folią spożywczą (lub wilgotną ściereczką) w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Etap 5 /7
Rozwałkuj ciasto i pokrój na osiem identycznych części. Uformuj z nich wałki o długości około 60 cm. W razie potrzeby posyp powierzchnię roboczą odrobiną mąki, aby zapobiec sklejaniu się ciasta. Złóż każdy wałek na pół. Zapleć simity przeplatając ze sobą oba końca wałka, uformuj je w pierścienie i złącz końce. Za pomocą pędzla posmaruj simity mieszanką melasy i wody, a następnie posyp sezamem.
Etap 6 /7
Ostrożnie włóż simity do urządzenia z umieszczoną płytą. Rozpocznij program. Czynność powtarzaj aż do zużycia ciasta.
Etap 7 /7
Pozostaw do ostygnięcia. Smacznego!