Sernik chmurka - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Yarreck

Sernik chmurka

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 500 g Twarogu sernikowego

  • 200 ml Śmietany 36%

  • 140 g Cukru pudru

  • 4 Jajka

  • 30 g Sernixu

  • 1 łyżeczka Aromatu waniliowego

  • 2 łyżeczka Otartej skórki cytrynowej

Akcesoria

  • Forma do ciasta
    Forma do ciasta
  • Extra Crisp
    Extra Crisp

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Przygotuj wszystkie składniki.

  • 500g Twarogu sernikowego
  • 200ml Śmietany 36%
  • 140g Cukru pudru
  • 4 Jajka
  • 30g Sernixu
  • 1łyżeczka Aromatu waniliowego
  • 2łyżeczka Otartej skórki cytrynowej

Etap 2 /7

Ubij żółtka z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodaj stopniowo twaróg sernikowy (np. z Piątnicy), śmietanę, aromat waniliowy i otartą skórkę z cytryny. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach. Dodaj Sernix i wymieszaj.

Etap 3 /7

Ubij białka na sztywną pianę.

Etap 4 /7

Dodaj pianę do masy serowej i wymieszaj mikserem na niskich obrotach.

Etap 5 /7

Wysmaruj formę do pieczenia masłem i wysyp bułką tartą (to ułatwi wyjęcie upieczonego sernika z formy).

  • Forma do ciasta

Etap 6 /7

Włóż formę do Cook4Me i załóż pokrywę Extra Crisp. Piecz 60 min w temp. 170 stopni.

  • Extra Crisp

Etap 7 /7

Po upieczeniu trzymaj sernik jeszcze przez ok. godzinę w wyłączonym urządzeniu. Potem wyjmij i po ok. następnej godzinie wyjmij sernik z formy.