Sernik laskowy
- Całkowity czas 1 godz.
- 15 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
250 g herbatników maśanych
1 łyżka masła
2 łyżki kremu czokoladowego typu Nutella
250 g twarogu sernikowego z wiaderka (polecam Piątnicę)
250 g serka mascarpone
100 g pasty z orzechów laskowych
100 g cukru trzcinowego
2 jajka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
10 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki pasty z orzechów laskowych do dekoracji
1 garść posiekanych prażonych orzechów laskowych
Czas przygotowania
Etap 1 /4
W garnuszku lub kuchence mikrofalowej roztopić masło razem z kremem czekoladowym. Wymieszać, aby powstała jednolita masa. Herbatniki zmiksować w mikserze lub malakserze i pod koniec miksowania dodać roztopione masło z kremem. Zmiksować do całkowitego połączenia się składników. Tortownicę o Ø19 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Gotową masę ciasteczkową przesypać do tortownicy i przy pomocy łyżki lub szklanki z równym i płaskim dnem ugnieść na spodzie i bokach. Na dno misy Multicookera wlać ok 400 do 500 ml wody. Wstawić ruszt do gotowania na parze.
Etap 2 /4
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę sernikową razem i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Masa będzie dość zwarta i lekko gęsta, nie powinna być płynna.
Etap 3 /4
Przelać masę do tortownicy na ciasteczkowy spód, delikatnie wyrównać i wstawić do wcześniej przygotowanej misy Multicookera. Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 40 min. Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę i delikatnie wyjąć tortownicę. Ewentualną skroploną od pary wodnej wodę na wierzchu sernika odsączyć ręcznikiem papierowym. Sernik odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.
Etap 4 /4
Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę i delikatnie wyjąć tortownicę. Ewentualną skroploną od pary wodnej wodę na wierzchu sernika odsączyć ręcznikiem papierowym. Sernik odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować smarując jego wierzch pastą z orzechów laskowych i oprószając prażonymi, drobno posiekanymi orzeszkami. Podawać mocno schłodzony. Smacznego