Schab nadziewany śliwką
- Całkowity czas 1 godz. 35 min.
- 1 godz.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 porcje
1 kg Schab
2 łyżka Masło
1 łyżka Majeranek
1 łyżka Papryka słodka mielona
1 łyżka Czosnek granulowany
0.5 łyżka Pieprz
50 ml Ciemny sos sojowy
100 g Suszona śliwka
150 ml Woda
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Schab oczyścić z błonek, wysuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym oraz dokładnie natrzeć przyprawami i sosem sojowym. Odstawić ma 60 min do lodowki.
Etap 2 /4
Po upływie 60 min schab wyjąć z lodowki. Długim nożem wydrążyć w środku otwór i wypełnić go suszoną śliwką.
Etap 3 /4
Na rozgrzanym maśle smażyć schab z każdej strony do momentu, w którym mięso się zarumieni.
Etap 4 /4
Dodajemy 150 ml wody i przez ok. 15 minut dusimy mięso. Po zakończeniu gotowania mięso kroimy w kawałki i podajemy z dodatkami według własnego uznania.