Sajgonki à la cheeseburger
- Całkowity czas 45 min.
- 35 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (1)
Składniki
8 osób
800 g Ugotowana mielona wołowina
200 g Plasterki sera na hamburgery
10 g Grzyby shiitake
1 Duża biała cebula
1 Marchew
Sól, pieprz
1 łodyga Cebulka dymka lub chińska szalotka
1 pak Ciasto na sajgonki (lub przepołowione płaty ciasta na brik)
1 Białko
Aby przyrządzić sos słodko-kwaśny
2 łyżeczka Mąka kukurydziana
140 g Ketchup
12 cl Woda
60 ml Biały ocet
180 g Cukier
50 ml Słony sos sojowy
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Mocz grzyby shiitake w misce ciepłej wody przez 15 minut. Drobno posiekaj białą cebulę. Zetrzyj marchewkę. Posiekaj cebulkę dymkę.
Etap 2 /6
Włóż mieloną wołowinę do miski. Dodaj posiekaną cebulę, startą marchewkę i cebulkę dymkę. Dopraw pieprzem. Dodaj trochę soli. Do sitka włóż nawodnione grzyby shiitake, odsącz i opłucz pod strumieniem wody. Wyciśnij w rękach, grubo posiekaj i wrzuć do miski. Dokładnie wymieszaj.
Etap 3 /6
Na powierzchni roboczej połóż kwadratowe płaty ciasta na sajgonki. Posmaruj krawędzie białkiem. Na środku każdego płatu połóż plasterek sera cheddar. Na środku każdego płatu umieść 1 łyżkę farszu. Zwiń boki do środka. Zwiń krawędź ciasta nad farszem i roluj, aż powstanie rulon w kształcie cygara, pociągając lekko do siebie i lekko dociskając. W razie potrzeby dolep ciasto białkiem. Połóż sajgonki na desce posypanej niewielką ilością mąki kukurydzianej. Powtarzaj aż do zużycia całego farszu. Odstaw na bok.
Etap 4 /6
Aby przyrządzić sos słodko-kwaśny: W rondlu wymieszaj mąkę kukurydzianą, wodę, biały ocet, cukier i sos sojowy. Doprowadź do wrzenia, aby zagęścić, mieszając od czasu do czasu. Pozostawić do ostygnięcia.
Etap 5 /6
Posmaruj sajgonki niewielką ilością neutralnego oleju. Umieść je na standardowej tacy i włóż do Easy Fry, ustaw program FRYTKI i piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C. Aby kolor stał się jeszcze bardziej złocisty, piecz jeszcze przez kilka minut.
Etap 6 /6
Podawaj z sosem słodko-kwaśnym, majonezem lub sosem sojowym i kilkoma liśćmi sałaty.