Sałatka z komosą ryżową wg Kiszki
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
200 g Quinoa (komosy ryżowej)
2 Małe cukinie
4 Pomidory
2 Awokado
500 ml Wody
Sok z cytryny
Sól do smaku
Oliwa z oliwek
Ulubione zioła, np. bazylia, mięta, kolendra, natka pietruszki
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki. Cukinię umyj i pokrój w drobną kostkę. Podobnie pomidory. Przed krojeniem możesz je sparzyć i obrać ze skórki – nie jest to jednak konieczne. Awokado obierz i także pokrój w kosteczkę. Zwróć uwagę, aby te kawałki miały podobną wielkość w przypadku wszystkich warzyw. Zioła posiekaj.
Etap 2 /6
Komosę ryżową (podobnie jak w przypadku kaszy jaglanej) porządnie wypłucz pod bieżącą wodą. Użyj w tym celu drobnego sitka. Następnie przelej sporą ilością wrzątku.
Etap 3 /6
Do misy Cook4me wlej łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć cukinię. Smaż do lekkiego zrumienienia często mieszając. Powinna pozostać chrupiąca.
Etap 4 /6
Teraz przełóż cukinię na talerz, a do Cook4me dodaj przygotowaną wcześniej komosę i dolej 500 ml wody. Domknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 5 /6
Po otwarciu pokrywy delikatnie przemieszaj kaszę. W misie nie powinno być już wody. Jeśli jednak tak się stanie przejdź do trybu mocnego podsmażania i odparuj jej pozostałość. Potrwa to dosłownie minutkę. Uważaj, żeby nic nie przypalić.
Etap 6 /6
Jeszcze ciepłą kaszę rozdziel na porcje. Dodaj pozostałe warzywa. Całość polej odrobiną soku z cytryny, oliwą z oliwek i oprósz solą. Posyp ziołami. Delikatnie wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw ponownie. Gotowe.