Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i bakłażanem
- Całkowity czas 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
1 Średni bakłażan
4 Brzoskwinie
10 Truskawek pociętych na połówki
Mieszanki sałat
Borówek
100 g Jeżyn
Kilka gałązek czerwonych porzeczek
Liście mięty do dekoracji
Krem balsamiczny o smaku pomarańczy
Na sos do bakłażana:
3 łyżka Oleju sezamowego
2 łyżeczka Syropu klonowego
1 łyżka Soku z limonki
Świeżo mielony pieprz do smaku
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Wszystkie składniki sosu wymieszaj.
Etap 2 /8
Bakłażana umyj i potnij wzdłuż w plastry. Plastry posyp solą i zostaw na ok. 15 min, aby pozbyć się nadmiaru wody. Odsącz wodę ręcznikiem papierowym. Przygotowane plastry bakłażana posmaruj z obu stron sosem używając pędzelka.
Etap 3 /8
Brzoskwinie przetnij na pół i usuń pestkę.
Etap 4 /8
Na OptiGrillu wybierz program Warzywa.
Etap 5 /8
Na rozgrzanym grillu ułóż bakłażana, zamknij grill i grilluj przez ok. 7 min. Po upieczeniu wyłóż na talerz.
Etap 6 /8
Następnie na tym samym programie (Warzywa) i przy zamkniętym grillu piecz brzoskwinie przez ok. 8 min.
Etap 7 /8
W tym czasie na bakłażana wyłóż porcję sałaty, truskawek, jeżyn i borówek.
Etap 8 /8
Na koniec wyłóż gorące brzoskwinie, ozdób gałązkami porzeczki i listkami mięty i skrop całość kremem balsamicznym o smaku, np. pomarańczy.