Rodzinne tiramisu
- Całkowity czas 4 godz. 50 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 4 godz.
Studzenie
Składniki
2 porcje
6 Jajka
90 g Cukier
90 g Mąka
70 g Cukier puder
40 g Cukier puder
300 ml Mocna kawa espresso
1 szczypta Sól
500 g Mascarpone
6 Jajka
50 g Cukier
50 g Cukier
1 szczypta Sól
Kakao
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Włóż do miski żółtka na krem. Wsyp do żółtek cukier i ubijaj przez dłuższą chwilę mikserem elektrycznym. Dodaj przesianą mąkę i zamieszaj.
Etap 2 /9
Białka ubij na sztywno, dodając uprzednio szczyptę soli. Dodaj cukier puder i ubijaj przez 1 minutę.
Etap 3 /9
Połącz obie mieszanki, a powstałą masę przelej do formy posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Posyp małą ilością cukru pudru i wstaw formę do Cake Factory.
Etap 4 /9
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje
Etap 5 /9
W tym samym czasie zmieszaj kawę z cukrem pudrem.
Etap 6 /9
Wyjmij ciasto z Cake Factory, ale pozostaw je w formie. Podziurkuj ciasto widelcem. Polej ciasto syropem kawowym i odstaw.
Etap 7 /9
(KREM) Aby przygotować krem, oddziel białka od żółtek i dodaj do żółtek połowę cukru. Ubijaj aż masa stanie się biała i spieniona. Dodaj mascarpone i ubijaj ponownie, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Etap 8 /9
Białka ubij na gęstą i sztywną pianę, dodając uprzednio szczyptę soli. Dodaj pozostały cukier i ubijaj przez kolejne 30 sekund. Dodaj do masy z mascarpone, po 1/3 za każdym razem. Mus wylej na ciasto nasączone kawą. Rozprowadź mus i pozostaw do schłodzenia przez co najmniej 4 godziny.
Etap 9 /9
Przed podaniem posyp gorzkim kakaem w proszku.