Risotto paprykowe
- Całkowity czas 22 min.
- 6 min.
Czas przygotowania - 16 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
500 g mięsa z udek kurczaka
500 g ryżu do risotto
1100 ml wody
3 łyżeczki suszonej mielonej papryki słodkiej
2 łyżeczki soli
0.5 łyżeczki suszonego mielonego czosnku
1 łyżeczka suszonej pietruszki
40 g tartego sera typu parmezan
0.5 łyżeczki Vegety (opcjonalnie)
2 cebule
1 łyżka oliwy z oliwek
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Posiekaj drobno cebulę. Pokrój mięso w kostkę średniej wielkości.
Etap 2 /4
Podsmaż krótko na oliwie mięso z cebulą. Następnie dodaj wodę, paprykę mieloną, czosnek, pietruszkę i sól do smaku. Opcjonalnie można także dodać Vegety dla złagodzenia smaku, wg.gustu. Poczekaj, aż płyn zacznie bulgotać.
Etap 3 /4
Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj danie. Gotuj pod ciśnieniem.
Etap 4 /4
Po zakończeniu dekompresji dokładnie wymieszaj danie. Po nałożeniu na talerz można posypać potrawę tartym serem typu parmezan (wg. gustu).