Risotto paprykowe - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Magdalena D.T.

Risotto paprykowe

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 22 min.
  • Czas przygotowania
    6 min.
  • Gotowanie
    16 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 500 g mięsa z udek kurczaka

  • 500 g ryżu do risotto

  • 1100 ml wody

  • 3 łyżeczki suszonej mielonej papryki słodkiej

  • 2 łyżeczki soli

  • 0.5 łyżeczki suszonego mielonego czosnku

  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki

  • 40 g tartego sera typu parmezan

  • 0.5 łyżeczki Vegety (opcjonalnie)

  • 2 cebule

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Posiekaj drobno cebulę. Pokrój mięso w kostkę średniej wielkości.

  • 500g mięsa z udek kurczaka
  • 2 cebule

Etap 2 /4

Podsmaż krótko na oliwie mięso z cebulą. Następnie dodaj wodę, paprykę mieloną, czosnek, pietruszkę i sól do smaku. Opcjonalnie można także dodać Vegety dla złagodzenia smaku, wg.gustu. Poczekaj, aż płyn zacznie bulgotać.

  • 500g mięsa z udek kurczaka
  • 1100ml wody
  • 3 łyżeczki suszonej mielonej papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki suszonego mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 0.5 łyżeczki Vegety (opcjonalnie)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Etap 3 /4

Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj danie. Gotuj pod ciśnieniem.

  • 500g mięsa z udek kurczaka
  • 500g ryżu do risotto
  • 1100ml wody
  • 3 łyżeczki suszonej mielonej papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki suszonego mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 0.5 łyżeczki Vegety (opcjonalnie)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Etap 4 /4

Po zakończeniu dekompresji dokładnie wymieszaj danie. Po nałożeniu na talerz można posypać potrawę tartym serem typu parmezan (wg. gustu).

  • 500g mięsa z udek kurczaka
  • 500g ryżu do risotto
  • 1100ml wody
  • 3 łyżeczki suszonej mielonej papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki suszonego mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 40g tartego sera typu parmezan
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy z oliwek