Revani (greckie ciasto z semoliny)
- Całkowity czas 32 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 12 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Sprawdź całą linię produktów
Pokaż więcej - Sprawdź całą linię produktów -
Składniki
6 osób
4 Jajka
110 g Cukier
1 łyżeczka Wanilia
125 g Masło
100 g Semolina
100 g Mąka
10 g Proszek do pieczenia
0.5 Cytrynowy
80 g Pistacje
450 g Cukier
450 ml Woda
0.5 Cytryna
1 laska Cynamon
1 łyżka Miód
Akcesoria
Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Zacznij od przygotowania syropu, aby miał czas ostygnąć. W rondelku wymieszaj wodę z cukrem, następnie dodaj skórkę z cytryny, cynamon i miód. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Etap 2 /8
Używając miksera stacjonarnego z trzepaczką lub miksera elektrycznego, ubijaj jajka z cukrem przez około 5 minut, aż masa stanie się gładka i puszysta.
Etap 3 /8
Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj roztopione masło (nie za gorące) i ekstrakt waniliowy.
Etap 4 /8
W misce przesiej drobną semolinę, mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze je wymieszaj. Za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj suche składniki z mieszaniną jajek i cukru, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Etap 5 /8
Posmaruj masłem akcesorium do pieczenia OptiGrill i wlej ciasto.
Etap 6 /8
Zamknij grill i włącz go. Program ręczny zostanie wybrany automatycznie. Wybierz ustawienie koloru pomarańczowego za pomocą przycisku M i naciśnij OK. Po zakończeniu nagrzewania piecz przez 12 minut. Sprawdź gotowość czubkiem noża; powinien wyjść czysty.
Etap 7 /8
Gorące ciasto polej równomiernie ostudzonym syropem, upewniając się, że dobrze się wchłonął.
Etap 8 /8
Pozwól, aby ciasto wchłonęło syrop i całkowicie ostygło. Przed podaniem udekoruj pokruszonymi pistacjami.