Ragu od Wity
- Całkowity czas 40 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
700 g Polędwicy wieprzowej
350 g Ziemniaków
400 g Buraków
2 Marchewki
1.5 Cebuli (u mnie szalotka)
1 łyżka Smalcu (u mnie gęsi)
Sos (przepis niżej) albo 4 łyżki keczupu pomieszane ze 150ml rosołu wołowego/drobiowego
1 Pomidory w sosie własnym
0.5 Cebuli (u mnie szalotka)
3 ząbki Czosnku
0.5 łyżeczka Czerwonej pasty curry
1 łyżka Sosu worcester
1.5 łyżka Cukru
1 łyżeczka Sól
1 pęczek Koperku (do podania)
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Pokrój składniki w duża kostkę. Uwaga‼️ nie rób małych kawałków, bo pod czas gotowania pod ciśnieniem, warzywa po prostu się rozsypią.
Etap 2 /6
Ustaw tryb mocne smażenie, wlej łyżkę smalcu i zaczynaj smażyć polędwicę.
Etap 3 /6
Dodaj cebulę i kontynuuj smażenie, po minucie włóż resztę składników: ziemniaki, marchewkę oraz buraki. Smaż jeszcze 2 minuty.
Etap 4 /6
Jeżeli używasz keczupu to pomieszaj go z rosołem 150 ml i wlej do garnka. Jeżeli wolisz tak jak ja mieć swój sos to weź blender i zblenduj wszystkie składniki: pomidory, cebulę, czosnek, czerwoną pastę curry, sos worcester, cukier, następnie dodaj sól i wlej sos do garnka.
Etap 5 /6
Ustaw gotowanie pod ciśnieniem.
Etap 6 /6
Wykładamy Ragu do miski i posypujemy koperkiem. Smacznego 😋