Racuchy drożdżowe z cukrem cynamonowym
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
5 osób
3 c Mąki pszennej
1.5 c Ciepłego mleka
40 g Drożdży
0.5 łyżeczka Soli
1 łyżeczka Cukru
1 Jajko
150 ml Wody
50 ml Oleju rzepakowego
200 g Cukru
2 łyżka Stołowe cynamonu
200 g Nutelli (lub innego kremu czekoladowego)
200 ml Śmietanki 30%
20 g Masła
Akcesoria
Snacking & Baking akcesoria Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Drożdże, 1 łyżkę cukru i ciepłe (ale nie gorące) mleko dokładnie mieszamy i odstawiamy, aż zrobi się grzybek (na ok. 8-10 minut).
Etap 2 /5
Dodajemy mąkę, jajko, wodę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Etap 3 /5
Wymieniamy płytę grillową na brytfankę. Wlewamy olej i wykładamy ciasto. Łyżką nasmarowaną olejem wyrównujemy brzegi. Ustawiamy tryb manualny: kolor pomarańczowy (pieczemy 20 minut).
Etap 4 /5
Przekładamy gotowe ciasto na deskę i kroimy wzdłuż na grube paluchy. Cukier mieszamy z cynamonem. Paluchy smarujemy masłem i obtaczamy w cukrze z cynamonem. Nutellę mieszamy ze śmietaną do uzyskania jednolitej masy.
Etap 5 /5
Serwujemy paluchy z kremem czekoladowym.