Pączki Berliner
- Całkowity czas 3 godz. 10 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 2 godz. 40 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (1)
Składniki
8 osób
300 g Mąka cukiernicza
4.6 g Drożdże suszone
20 g Cukier
130 ml Mleko
4 Żółtko
5 g Sól
40 g Masło
20 g Olej roślinny
50 g Cukier
Cukier puder
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Podgrzej mleko w kuchence mikrofalowej do temperatury od 38°C do 40°C. Uważaj, aby mleko nie było zbyt gorące, ponieważ może to spowodować dezaktywację drożdży. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z cukrem. Pozostaw na 3 minuty.
Etap 2 /5
Do miski miksera z końcówką do wyrabiania ciasta wsyp mąkę, rozpuszczone drożdże i żółtka. Ugniataj przez 5 minut na małych obrotach. Dodaj sól i ugniataj przez 1 minutę, następnie dodaj masło i ugniataj przez 6 minut. Ciasto powinno lekko odchodzić od ścianek miski. Przełóż ciasto do dużej miski oprószonej mąką, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 1 godzinę i 30 minut w temperaturze pokojowej.
Etap 3 /5
Połóż ciasto na posypanej mąką powierzchni. Podziel na kawałki o masie około 60 g każda. Uformuj dłońmi kulki i je spłaszcz. Układaj je na posypanym mąką talerzu. Posyp lekko mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę. Powinny podwoić objętość.
Etap 4 /5
Ostrożnie ułóż połowę pączków w Easy Fry na standardowej blasze do pieczenia. Wierzch pączków posmaruj olejem i posyp cukrem pudrem. Wybierz program DESERY na 160°C na 10 minut. Sprawdź, czy pączki stały się złocistobrązowe.
Etap 5 /5
Pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce, następnie napełnij konfiturą lub kremem czekoladowym. Posyp cukrem pudrem.