Podpłomyki ziołowe - przepisy OptiGrill Elite XL | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Podpłomyki ziołowe

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    10 min.

Składniki

4 osób

  • 250 g Mąki

  • 120 ml Ciepłej wody

  • 4 g Proszku do pieczenia

  • 1 g Ziół suszonych: oregano, tymianek

  • 4 g Soli

  • 50 g Oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

  • 3 Ząbki czosnku

Czas przygotowania

Etap 1 /3

Do miski wsypujemy mąkę, zioła, proszek do pieczenia, sól i dolewamy ciepłą wodę. Mieszamy łyżką, aż do powstania charakterystycznych „farfocli”, następnie ugniatamy ciasto ręką. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut do odpoczynku. Po 10 minutach ciasto rolujemy i kroimy na 1-2 centymetrowe plastry. Każdy plaster wałkujemy na około 1,5 milimetra.

Etap 2 /3

OptiGrill ustawiamy na tryb ręczny 220°C i po nagrzaniu grillujemy podpłomyki przez 3 minuty.

Etap 3 /3

Mieszamy olej ze startym czosnkiem i pieprzem. Upieczone podpłomyki bejcujemy przygotowaną mieszanką.