Podpłomyki ziołowe
- Całkowity czas 25 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
250 g Mąki
120 ml Ciepłej wody
4 g Proszku do pieczenia
1 g Ziół suszonych: oregano, tymianek
4 g Soli
50 g Oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
3 Ząbki czosnku
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Do miski wsypujemy mąkę, zioła, proszek do pieczenia, sól i dolewamy ciepłą wodę. Mieszamy łyżką, aż do powstania charakterystycznych „farfocli”, następnie ugniatamy ciasto ręką. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut do odpoczynku. Po 10 minutach ciasto rolujemy i kroimy na 1-2 centymetrowe plastry. Każdy plaster wałkujemy na około 1,5 milimetra.
Etap 2 /3
OptiGrill ustawiamy na tryb ręczny 220°C i po nagrzaniu grillujemy podpłomyki przez 3 minuty.
Etap 3 /3
Mieszamy olej ze startym czosnkiem i pieprzem. Upieczone podpłomyki bejcujemy przygotowaną mieszanką.