Pikantne chipsy z jarmużu
- Całkowity czas 18 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 8 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
1 1 opakowanie jarmużu 200 g
1 łyżeczka Papryki chilli
1 łyżeczka Czosnku granulowanego
Otarta skórka z połowy cytryny
1 łyżeczka Soli
Sezam (opcjonalnie)
30 ml Oleju
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Myjemy i osuszamy jarmuż, usuwamy twarde łodygi, wsypujemy do misy.
Etap 2 /6
Myjemy cytrynę i ścieramy z niej na tarce o małych oczkach skórkę.
Etap 3 /6
Do szklaneczki lub miseczki wlewamy 30 ml oleju dodając 1 łyżeczkę papryki chilli w proszku, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę soli, otartą skórkę z połowy cytryny. Ja lubię czuć przyprawy, można śmiało zmniejszyć proporcje przypraw delikatniejsze, wyjdą równie pyszne.
Etap 4 /6
Następnie mieszamy jarmuż z przygotowaną mieszanką opcjonalnie dodając biały sezam - tyle ile lubisz.
Etap 5 /6
Wszystko razem mieszamy, połowę przyprawionego jarmużu umieszczamy w Cook4me , na pokrywie Extra Crisp wybieramy ręczne ustawienia: 150 stopni, czas 8 minut. Po upieczeniu połowy ten etap powtarzam jeszcze raz z drugą, pozostałą połową jarmużu - dzieliłam na dwa, by wszystkie listki były chrupiące. Można spróbować wrzucić całość, ale trzeba będzie zapewne przemieszać w trakcie.
Etap 6 /6
Smacznego :)