Pielmieni
- Całkowity czas 1 godz. 45 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 1 godz. 20 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
600 g Mąka pszenna
1 szczypta Cukier
3 cl Olej roślinny
2 szczypta Sól
30 cl Woda
325 g Mielona wieprzowina
325 g Mielona wołowina
3 szczypta Sól
8 cl Śmietana
2 szczypta Pieprz
Akcesoria
Hak do wyrabiania ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /10
W misie robota umieść mąkę, sól, cukier i olej.
Etap 2 /10
W osobnej misce odmierz ciepłą wodę.
Etap 3 /10
Naciśnij "Start" i stopniowo wlewaj wodę.
Etap 4 /10
Uformuj z ciasta kulę i pozostaw ją w ciepłym miejscu na 20 minut w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni.
Etap 5 /10
Umieść ciasto w misie robota. Naciśnij "Start".
Etap 6 /10
Rozwałkuj gotowe ciasto na grubość maksimum 2–3 mm, wytnij w cieście kółka o średnicy 6–9 cm.
Etap 7 /10
W osobnej misce wymieszaj mięso ze śmietaną, solą i pieprzem.
Etap 8 /10
Na środku każdego kółka ułóż nadzienie (10–12 g) i uformuj pierożki.
Etap 9 /10
Włóż pielmieni do zamrażarki na 30–60 minut.
Etap 10 /10
Gotuj pierożki przez 10–15 minut.