Pieczone brukselki z boczkiem i musztardą
- Całkowity czas 40 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
800 g Brukselka
3 łyżka Oliwa z oliwek
1.5 goździk Posiekany czosnek
1.5 łyżka Musztarda
150 g Gotowany boczek
60 g Parmezan
Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Umyj i pokrój brukselki na 4 kawałki. Dopraw oliwą z oliwek, czosnkiem i musztardą. Wymieszaj.
Etap 2 /4
Warzywa włóż do urządzenia wyposażonego w talerz. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 3 /4
W połowie gotowania wyjmij kosz i wstrząśnij nim, aby wszystkie strony brukselek upiekły się na chrupko. Wrzuć 150 g boczku do szuflady 1 i 100 g do szuflady 2. Jeśli wolisz lepiej upieczone brukselki, zwiększ czas gotowania.
Etap 4 /4
Posyp brukselki niewielką ilością parmezanu i soli i podawaj z jajkami po szkocku albo innym daniem.