Piadina
- Całkowity czas 1 godz.
- 30 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
25 g Wodorowęglan
600 g Mąka do wypieku chleba
30 g Oliwa z oliwek extra vergine
5 g Sól morska
30 cl Woda
Akcesoria
Hak do wyrabiania ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /8
W misie robota umieść mąkę i wodorowęglan.
Etap 2 /8
W osobnym naczyniu zważ wodę.
Etap 3 /8
Do misy robota dodaj oliwę z oliwek i sól. Naciśnij przycisk "Start" i stopniowo dodawaj wodę podczas trwania programu.
Etap 4 /8
Z ciasta uformuj kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Etap 5 /8
Ciasto podziel na 4 części, rozwałkuj tak, aby otrzymać 4 koła o średnicy 23-25 cm.
Etap 6 /8
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię do średnio-wysokiej temperatury.
Etap 7 /8
Umieszczaj na patelni po jednej piadinie na raz i smaż przez 2 minuty, na każdej stronie.
Etap 8 /8
Podawaj na zimno lub ciepło jako chleb lub nadziewane mozzarellą, szynką parmeńską lub grillowanymi warzywami.