Penne carbonara
- Całkowity czas 21 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 11 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
200 g boczku wędzonego
2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1 l wody
6 żółtek
50 ml wody do sosu
60 g sera tartego Gran Padano do sosu
30 g Ser tarty Gran Padanodo posypania gotowej potrawy - do smaku
500 g makaronu penne
150 ml śmietanki płynnej 18%.
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Podsmaż boczek bez dodawania oleju.
Etap 2 /5
Dodaj do misy makaron, wodę, śmietankę płynną, sól i pieprz. Gotuj pod ciśnieniem 7 min.
Etap 3 /5
W osobnej miseczce przygotuj sos - pomieszaj 6 żółtek, 60 g sera tartego Gran Padano i 50 ml wody.
Etap 4 /5
W trybie utrzymywania ciepła dodaj do dania sos przygotowany w osobnej miseczce. Mieszaj potrawę, aż sos stanie się biały i pokryje cały makaron.
Etap 5 /5
Po nalożeniu potrawy na talerz mozna posypać ją dodatkowo tartym serem Gran Padano do smaku