Panini z wołowiną i karmelizowaną cebulą
- Całkowity czas 23 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 3 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 sztuki
3 łyżka Masło
2 Cebula
2 łyżka Cukier
5 cl Piwo
400 g Stek wołowy
Sól i pieprz
4 Bułka ciabatta
4 łyżka Musztarda dijon
4 Plaster/kromka Ser pleśniowy
Oliwa z oliwek
Akcesoria
Płyta do panini
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Na dużej patelni rozgrzanej na średnim ogniu roztop 2 łyżki masła. Podsmażaj cebulę z cukrem przez 8–10 minut i mieszaj od czasu do czasu, aż dobrze się skarmelizuje.
Etap 2 /9
Wlej piwo i gotuj na wolnym ogniu, aż cały płyn odparuje. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
Etap 3 /9
Na innej patelni, również rozgrzanej na średnim ogniu, roztop łyżkę masła. Podsmaż kilka plasterków wołowiny – smaż po jednym na raz przez 0,5–1 min z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 4 /9
Przekrój bułki wzdłuż na pół.
Etap 5 /9
Posmaruj zewnętrzną stronę każdej połówki niewielką ilością oliwy z oliwek.
Etap 6 /9
Rozsmaruj musztardę dijon na dolnej połówce każdej bułki, połóż plasterki wołowiny, następnie karmelizowaną cebulę, a na koniec plasterek sera pleśniowego. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 7 /9
Przykryj górną połówką bułki.
Etap 8 /9
Rozgrzej urządzenie.
Etap 9 /9
Umieść panini w urządzeniu.