Obwarzanki krakowskie
- Całkowity czas 0 min.
- 0 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 sztuki
250 g Mąki pszennej
70 g Roztopionego masła
50 ml Ciepłej wody
50 ml Mleka
7 g Drożdży instant
Soli
Cukru
1 Jajko do posmarowania
Do posypania mak i sezam
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Do misy wsyp mąkę, dodaj cukier, sól oraz drożdże instant i wymieszaj. Wlej wodę, mleko i masło i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-45 minut.
Etap 2 /5
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy z nich należy najpierw rozwałkować w dłoniach na kształt sznurka, następnie każdy sznurek skręcić wokół własnej osi i skleić końce, tak aby powstał kształt obwarzanka.
Etap 3 /5
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Zmniejsz ogień, tak aby woda delikatnie bulgotała i gotuj każdy obwarzanek przez 1 minutę.
Etap 4 /5
Obwarzanki ułóż w air fryerze (należy piec w 2 turach, po 4 sztuki). Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp makiem oraz sezamem.
Etap 5 /5
Piecz w 160°C przez 17 minut. Obwarzanki najlepiej smakują na świeżo, można je też śmiało mrozić.