Obwarzanki krakowskie - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 MECHANICAL | Tefal
Gracja Wojtaszewska (@foodbygracja)
Przepis według Gracja Wojtaszewska (@foodbygracja)

Obwarzanki krakowskie

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 0 min.
  • Czas przygotowania
    0 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 sztuki

  • 250 g Mąki pszennej

  • 70 g Roztopionego masła

  • 50 ml Ciepłej wody

  • 50 ml Mleka

  • 7 g Drożdży instant

  • Soli

  • Cukru

  • 1 Jajko do posmarowania

  • Do posypania mak i sezam

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Do misy wsyp mąkę, dodaj cukier, sól oraz drożdże instant i wymieszaj. Wlej wodę, mleko i masło i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-45 minut.

Etap 2 /5

Wyrośnięte ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy z nich należy najpierw rozwałkować w dłoniach na kształt sznurka, następnie każdy sznurek skręcić wokół własnej osi i skleić końce, tak aby powstał kształt obwarzanka.

Etap 3 /5

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Zmniejsz ogień, tak aby woda delikatnie bulgotała i gotuj każdy obwarzanek przez 1 minutę.

Etap 4 /5

Obwarzanki ułóż w air fryerze (należy piec w 2 turach, po 4 sztuki). Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp makiem oraz sezamem.

Etap 5 /5

Piecz w 160°C przez 17 minut. Obwarzanki najlepiej smakują na świeżo, można je też śmiało mrozić.