Muffinki czekoladowo-pomarańczowe
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
12 sztuki
Składniki suche:
270 g Mąki pszennej typu 450
2 łyżeczka Proszku do pieczenia
50 g Kakao
Soli
150 g Cukru
2 łyżeczka Cynamonu
Składniki mokre:
300 g Śmietany 18%
3 Jajka
100 g Roztopionego masła
1 łyżeczka Ekstraktu waniliowego
1 Pomarańczy
50 g Dropsów czekoladowych lub posiekanej czekolady + więcej na wierzch
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Składniki mokre muszą mieć temperaturę pokojową (minimum 2 h poza lodówką).
Etap 2 /6
Mąkę i kakao przesiej przez sitko, aby pozbyć się grudek i wymieszaj z pozostałymi składnikami suchymi.
Etap 3 /6
Składniki mokre wymieszaj trzepaczką. Przesyp składniki suche do mokrych i wymieszaj.
Etap 4 /6
Na koniec dodaj do ciasta czekoladę oraz skórkę z pomarańczy.
Etap 5 /6
W Air Fryerze Tefal ułóż silikonowe foremki do muffinek. Włóż do nich po czubatej łyżce ciasta, do 3/4 wysokości foremek. Na wierzchu ułóż czekoladę i piecz w 165°C przez 15-17 minut.
Etap 6 /6
Muffinki najlepiej smakują na świeżo, gdy są lekko ciepłe, bo wtedy czekolada jest w środku roztopiona i ciasto jest wilgotniejsze 🍫 Smacznego!