Manti (tureckie pierożki) - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Manti (tureckie pierożki)

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 21 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    21 min.
  • Studzenie
    30 min.

Składniki

2 osób

  • 155 g Mąka

  • 0.25 łyżeczka Sól

  • 1 Jajko

  • 30 ml Mleko

  • 0.5 łyżka Oliwa z oliwek

  • 200 g Mięso mielone

  • 30 g Cebula

  • 0.25 łyżeczka Sól

  • 0.25 łyżeczka Chili

  • 1 szczypta Pieprz

  • 4 łyżka Masło

  • 75 g Masło

  • 2 goździk Czosnek

  • 0.5 łyżeczka Chili

  • 1 łyżka Koncentrat pomidorowy

  • 100 g Pomidor

  • 0.25 łyżeczka Sól

  • 50 ml Bulion

  • 2 łyżka Bazylia

  • 4 łyżka Pietruszka

  • 1 szczypta Sumak

  • 0.25 łyżeczka Pieprz

Akcesoria

  • Grill
    Grill

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Przygotuj ciasto: w naczyniu wymieszaj mąkę z solą. Zrób wgłębienie na środku. Dodaj jajko, mleko i oliwę, delikatnie wymieszaj. Zagniataj ręcznie przez 7 minut, aż powstanie gładkie ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 30 minut.

  • 155g Mąka
  • 0.25łyżeczka Sól
  • 1 Jajko
  • 30ml Mleko
  • 0.5łyżka Oliwa z oliwek

Etap 2 /7

Posyp ciasto mąką. Na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 2 mm. Za pomocą noża pokrój ciasto na kwadraty o boku 5 cm, tak aby powstało około 25 kwadratów. Przykryj czystą ściereczką.

Etap 3 /7

Przygotuj farsz do pierogów: w naczyniu umieść cielęcinę, cebulę, sól, suszone płatki chili i pieprz. Dobrze wymieszaj.

  • 200g Mięso mielone
  • 30g Cebula
  • 0.25łyżeczka Sól
  • 0.25łyżeczka Chili
  • 1szczypta Pieprz

Etap 4 /7

Na środek każdego kwadratu ciasta nałóż łyżkę nadzienia. Zbliż do siebie przeciwległe rogi parami i dociśnij je do siebie. Pierogi dokładnie zamyknij, aby nie otworzyły się w trakcie gotowania, nadając im kształt małych sakiewek.

Etap 5 /7

Okrągłą blachę lub formę do tarty o średnicy 20 cm z brzegami posmaruj 2 łyżkami roztopionego masła. Pierogi układaj równomiernie na przygotowanej blasze. Skrop pozostałymi 2 łyżkami masła. Blachę z pierogami włóż do urządzenia z umieszczoną płytą. Rozpocznij program.

  • 4łyżka Masło
  • Grill

Etap 6 /7

W międzyczasie przygotuj sos. Rozpuść masło w rondlu na średnim ogniu. Dodaj posiekane ząbki czosnku i smaż przez 20 sekund. Następnie dodaj pokruszone suszone chilli i smaż przez kolejne 10 sekund. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez kolejną 1 minutę. Dodaj pomidory, dopraw solą i duś kolejne 5 minut. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Gorącym bulionem zalej sos i gotuj kolejne 3 minuty.

  • 75g Masło
  • 2goździk Czosnek
  • 0.5łyżeczka Chili
  • 1łyżka Koncentrat pomidorowy
  • 100g Pomidor
  • 0.25łyżeczka Sól
  • 50ml Bulion

Etap 7 /7

Polej sosem przygotowane pierożki. Posyp bazylią, natką pietruszki, mielonym sumakiem i pieprzem. Włóż do urządzenia i rozpocznij program. Natychmiast podawaj. Smacznego!

  • 2łyżka Bazylia
  • 4łyżka Pietruszka
  • 1szczypta Sumak
  • 0.25łyżeczka Pieprz
  • Grill