Lasagne bolognese
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
375 g Mielona wołowina
900 g Sos pomidorowy
1.5 Cebule
3 goździk Ząbki czosnku
6 łyżka Oliwa z oliwek
1.5 łyżka Suszone zioła
Sól, pieprz
540 g Sos beszamelowy
1 szczypta Gałka muszkatołowa
Sól
15 Płaty lazanii
3 łyżka Tarty parmezan
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Wrzuć do rondla wszystkie składniki na sos. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 40 minut. Od czasu do czasu mieszaj.
Etap 2 /5
Dopraw sos beszamelowy gałką muszkatołową.
Etap 3 /5
Po ugotowaniu sosu bolońskiego przygotuj lazanię. Wlej jedną trzecią sosu bolońskiego do naczynia do pieczenia (formy do ciasta) pasującego do urządzenia. Układaj na przemian płaty lazanii i sos beszamelowy – ostatnią warstwę powinien tworzyć sos. Posyp tartym parmezanem.
Etap 4 /5
Umieść naczynie do pieczenia na płycie w urządzeniu. Rozpocznij pieczenie.
Etap 5 /5
Smacznego!