Kurczak cajun ze słodkimi ziemniakami
- Całkowity czas 50 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
KURCZAK:
600 g Piersi z kurczaka (ok. 3 sztuki)
90 g Mąka
2 łyżka Przyprawy cajun
Sól, pieprz
3 Ubite jajka
2 łyżka Musztarda dijon
100 g Pokruszone płatki kukurydziane
1 łyżka Mąka kukurydziana
3 łyżka Oliwa z oliwek
40 g Słodki sos chili
BATATY:
500 g Batat
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Czosnek w proszku
0.5 łyżeczka Papryka
0.5 łyżeczka Mielony kmin rzymski
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Pokrój piersi z kurczaka na 3 lub 4 kawałki. Do głębokiego naczynia wsyp mąkę i przyprawy cajun. Dopraw solą i pieprzem. W drugim głębokim naczyniu ubij jajka z musztardą dijon. W trzecim wymieszaj pokruszone płatki kukurydziane i mąkę kukurydzianą. Zanurz kawałki kurczaka w mące, następnie w jajkach, a na koniec w kukurydzianej masie. Posmaruj je oliwą z oliwek.
Etap 2 /7
Obierz bataty i pokrój na ćwiartki. W dużym naczyniu wymieszaj kawałki batatów, oliwę z oliwek, czosnek, paprykę i kminek.
Etap 3 /7
Aktywuj miskę 1. Połóż kurczaka Cajun na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia
Etap 4 /7
Aktywuj miskę 2. Połóż frytki na talerzu.
Etap 5 /7
Naciśnij SYNC, a łosoś i fasolka ugotują się w tym samym czasie. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.
Etap 6 /7
W połowie gotowania obróć kurczaka.
Etap 7 /7
Podawaj ze słodkim sosem chili.