Klasyczny sernik
- Całkowity czas 7 godz. 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 6 godz.
Studzenie
Składniki
6 osób
150 g Herbatniki lub krakersy z razowej mąki pszennej
75 g Roztopione masło
525 g Serek śmietankowy Philadelphia® o temperaturze pokojowej
2 Jajka
300 g Słodzone mleko skondensowane
1 łyżeczka Naturalny, płynny ekstrakt waniliowy
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Pokrusz herbatniki. Wsyp je do pojemnika i wlej roztopione masło (zostaw trochę masła na później, będzie Ci potrzebne do wysmarowania naczynia). Wymieszaj szpatułką.
Etap 2 /6
Użyj formy odpowiedniej do objętości masy. Z papieru pergaminowego wytnij okrąg pasujący do dna formy (wysmarowanej masłem). Ułóż okrąg w formie, a następnie wlej na dno masę herbatnikową. Weź łyżkę i wszystko mocno dociśnij.
Etap 3 /6
Przelej serek śmietankowy do pojemnika. Weź trzepaczkę ręczną lub mikser i ucieraj, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dodaj jajka jedno po drugim, następnie mleko skondensowane i wanilię. Ubijaj ze średnią prędkością, aż do uzyskania całkowicie gładkiej konsystencji. Poczekaj około 2 minut. Zalej masą warstwę herbatników.
Etap 4 /6
Umieść formę w urządzeniu, na płycie. Rozpocznij pieczenie.
Etap 5 /6
W razie potrzeby kontynuuj pieczenie sernika, aż środek przestanie się ruszać. Ostrożnie wyjmij formę z urządzenia i włóż do lodówki na 6–8 godzin, a następnie wyjmij sernik z formy.
Etap 6 /6
Po schłodzeniu podawaj z sosem owocowym i czerwonymi jagodami.