Klasyczny sernik - przepisy Easy Fry Max | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Klasyczny sernik

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 7 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    1 godz.
  • Studzenie
    6 godz.

Składniki

6 osób

  • 150 g Herbatniki lub krakersy z razowej mąki pszennej

  • 75 g Roztopione masło

  • 525 g Serek śmietankowy Philadelphia® o temperaturze pokojowej

  • 2 Jajka

  • 300 g Słodzone mleko skondensowane

  • 1 łyżeczka Naturalny, płynny ekstrakt waniliowy

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Pokrusz herbatniki. Wsyp je do pojemnika i wlej roztopione masło (zostaw trochę masła na później, będzie Ci potrzebne do wysmarowania naczynia). Wymieszaj szpatułką.

  • 150g Herbatniki lub krakersy z razowej mąki pszennej
  • 75g Roztopione masło

Etap 2 /6

Użyj formy odpowiedniej do objętości masy. Z papieru pergaminowego wytnij okrąg pasujący do dna formy (wysmarowanej masłem). Ułóż okrąg w formie, a następnie wlej na dno masę herbatnikową. Weź łyżkę i wszystko mocno dociśnij.

Etap 3 /6

Przelej serek śmietankowy do pojemnika. Weź trzepaczkę ręczną lub mikser i ucieraj, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dodaj jajka jedno po drugim, następnie mleko skondensowane i wanilię. Ubijaj ze średnią prędkością, aż do uzyskania całkowicie gładkiej konsystencji. Poczekaj około 2 minut. Zalej masą warstwę herbatników.

  • 525g Serek śmietankowy Philadelphia® o temperaturze pokojowej
  • 2 Jajka
  • 300g Słodzone mleko skondensowane
  • 1łyżeczka Naturalny, płynny ekstrakt waniliowy

Etap 4 /6

Umieść formę w urządzeniu, na płycie. Rozpocznij pieczenie.

Etap 5 /6

W razie potrzeby kontynuuj pieczenie sernika, aż środek przestanie się ruszać. Ostrożnie wyjmij formę z urządzenia i włóż do lodówki na 6–8 godzin, a następnie wyjmij sernik z formy.

Etap 6 /6

Po schłodzeniu podawaj z sosem owocowym i czerwonymi jagodami.