Karmelizowane żeberka
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 5 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1.5 kg Żeberka wieprzowe
3 łyżka Mieszanka przypraw do potraw z grilla
10 cl Sos do grillowania
Akcesoria
Taca ociekowa
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Usuń cienką, białą skórkę pokrywającą kości, a następnie całkowicie pokryj mieszanką przypraw. Włóż do lodówki, najlepiej na noc.
Etap 2 /3
Włóż tacę grillową do urządzenia. Połóż żeberka na grillu w taki sposób, aby kości stykały się z jego powierzchnią, a mięso było skierowane do góry. Przykryj kawałkiem folii, owiń ją dobrze wokół mięsa, aby nie mogło się przesuwać podczas pieczenia. Ustaw program PIECZENIE BEZTŁUSZCZOWE i piecz przez 60 minut w temperaturze 180°C. Po zakończeniu programu włącz ten sam tryb i piecz przez kolejne 60 minut w temperaturze 180°C. Jeśli korzystasz z urządzenia Easy Fry Oven & Grill 9in1, połóż żeberka na grillu w taki sposób, aby kości stykały się z jego powierzchnią, a mięso było skierowane do góry. Przykryj kawałkiem folii, owiń ją dobrze wokół mięsa, aby nie mogło się przesuwać podczas pieczenia. Umieść tacę grillową na środkowej półce, a pod spodem – tacę ociekową. Zamknij drzwiczki, ustaw tryb MIĘSO i piecz przez 60 minut. Po zakończeniu włącz ten sam program i piecz jeszcze przez 60 minut.
Etap 3 /3
Sprawdź, czy kości łatwo odchodzą od mięsa, a następnie zdejmij folię aluminiową i posmaruj wszystko sosem barbecue. Wznów program PIECZENIE BEZTŁUSZCZOWE i piecz przez 5 minut. Jeśli korzystasz z urządzenia Easy Fry Oven & Grill 9in1, sprawdź, czy kości łatwo odchodzą od mięsa, a następnie zdejmij folię aluminiową i posmaruj wszystko sosem barbecue. Ustaw tryb MIĘSO i piecz przez 5 minut.